Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2012 09:05 - Мислите ли , че е така ?
Автор: pin777 Категория: Други   
Прочетен: 1496 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 





Не искам да храня циганите
Усилията на честните и работливите не трябва да бъдат похабени за изхранване на мързеливите
image
Сн.: Moreto.net
 
Антон Тодоров, в. „Република”
Днес, 2 Август 2012 08:47 image(38)   image(0)  imageimage

Нормално е всеки, който иска да получава блага, стоки и услуги преди това да изработи самият той нещо

Никой не е длъжен да осигурява на тези хора каквото и да било, извън равно третиране от законите

Най-големият проблем с човешките права в България остава маргинализацията на ромското малцинство". Това е написано в годишния доклад за 2011 г. на Държавния департамент на САЩ за човешките права. И още: „Десни екстремисти упражняват насилие върху ромите, мюсюлманите и други религиозни малцинства".

С тази демонстративна необективност този документ заслужава да се хване за кранчето и да се хвърли в коша. Само че, ако янките имат видимо необективна експертиза върху циганския казус в България, това не означава, че трябва да им се отговори със същото. Дори ако откажат да вземат заплахата за националните интереси на страната ни от разрастването на този проблем сериозно, нужно е ние да вземем погледа им върху това напълно сериозно. Когато беше в България преди няколко месеца политическата „стерва" Хилъри Клинтън завърши посещението си с демонстративна среща в американското посолство с бъдещи цигански лидери. Преди десетина години янките удариха рамо на мафиоти като Хашим Тачи и гледайте какво гайле теглят сърби и македонци днес! Държавите им са пред тотално превземане от американските „любимци", косоварите. Българските цигани като косовари - what a feeling! Как пък не се разбра, че при тези хора не става дума за липса на интеграция, за репресиране, за дискриминация и расизъм - все глупости, които обикновено се пишат и говорят от хора, които са на издръжка на външни кръгове. Става дума за етническа култура, за психология, за нехуманност на мирогледа и мизантропия. За тях да убиеш човек е като да убиеш куче.

Няма да прочетете обаче е докладите на Държавния департамент за убитите от орките стотици български пенсионери и не само - с тръби, арматури, колове, брадви и ножове.

За цели опустошени територии в страната ни, където човек не може да премине другояче, освен с голяма скорост на колата си. Всъщност, същите антибългарски кръгове вият, ако стане дума за убиване на бездомни кучета, например. За убиването на българи от цигани винят българите в расизъм. Казано иначе, какво ли ще се случи с България, ако съвсем скоро се появи и циганският Нелсън Мандела - стилизиран образ на етнически водач, който използва цялата сила на днешното отровно политговорене и подкрепата на вече отровени от него държавни и наднационални администрации. Признавам си, пред перспективата от разгръщането на този казус като политическа и криминална практика в България ми идва да разпродам всичко тук, да капитализирам на всяка цена, каквото ми дължат бизнес контрагенти и немедленно да се махам. Рядко съм съгласен с Андрей Райчев, поради ред причини, но заключението му преди време, че циганският въпрос е нерешим, намира сериозна подкрепа при мен. Вероятно с вариацията, че не е нерешим, а много трудно, на безумно висока цена е решим, само че кой е готов да я плати? Нека добавя нещо, което ми се струва важно в този казус - т.н. обществено-полезен труд на тези наши съграждани, който най-често изпомпва десетки и стотици милиони под формата на програми за заетост, има основно палиативен характер - някакви хора за по няколко часа се подпират на метли или пък правят нещо друго, с трудно установима пазарна стойност, по някакви проекти, с европари (които са пак пари на нас, които плащаме данъци, само че превъртени през брюкселската администрация), с неясен ефект и полезност.

Насреща получават пълноценни пари, с които могат да купят всичко, което се намира на пазара.

Имам чувството, че изпитваме неудобство ясно и категорично да кажем по повод на т.н. интеграция на циганите - никой не е длъжен да осигурява на тези хора каквото и да било, извън равно третиране от законите. Те трябва да са автономен, упорит и със стремеж към придобиване на опитности участник на конкурентния пазар на труда и да понасят последиците от личната си незаинтересованост към това да се ограмотят, да получат образование и да добият трудови навици. Нормално е всеки, който иска да получава блага, стоки и услуги преди това да изработи самият той продукт или услуга, с които да се пребори за моите и вашите пари в една конкурентна среда Както повечето други българи го правят. Иначе ще ни се разкаже играта. Последният пример с берачите на боровинки е христоматиен. Не беше ли редно хората, които са постъпили глупаво (в случая индобългарите, берящи в Скандинавия боровинки), да осъзнаят глупостта си като се натоварят с последиците от своите решения, а не като тези последици и разходите покрай глупавите решения да се покриват от публичните пари? Риторичен според мен въпрос, но очевидно Каудильото не мисли така, макар че си позволи фразата - „Човешката глупост няма граници". А търпението българско не е ли също така безгранично? Наскоро гледах един много поучителен филм. Казва се „Новият свят" и е за първите заселници в Америка в началото на 17 век. Актьорът Колин Фарел каза една фундаментална фраза: „Усилията на честните и работливите не трябва да бъдат похабени за изхранване на мързеливите."! Ключово! А фабулата на филма продължи със следния сюжет - не се съобразиха с тази препоръка и после храната изчезна. Свърши. Първо започна мърморенето. После - войната с подръчни средства. Жестока, кръвопролитна и безжалостна война. И тази война за оскъдните ресурси, вследствие на горната формула, са я повели силнорелигиозни и морални люде, каквито са били първите заселници на американския континент. Нека фантазията ви води в представата, докъде може да достигне тукашната проекция на подкрепата за мързеливите и неуките с изкараното от честните и работливите при нашенската религиозност и морални устои! Народното събрание преди няколко месеца одобри скандална, с далеч отиващи в бъдещето ужасни последици - Националната стратегия за интегриране на ромите 2012-2020. Вижте само какво проповядва като стратегическа цел този документ -ни повече, ни по-малко: „Създаване на условия за равноправно интегриране на ромите и на българските граждани в уязвимо положение от други етнически групи в обществения и икономическия живот чрез осигуряване на равни възможности и равен достъп до права, блага, стоки и услуги, участие във всички обществени сфери и подобряване на качеството на живот при спазване на принципите на равнопоставеност и недискриминация".

Чакайте, това изречение нарушава конституцията, нарушава поне няколко закона, а като за капак е на път да унищожи и възможността да има конкуренция и пазарна икономика в България.

Какво значи да осигуриш „равен достъп да блага, стоки и услуги" на някакви хора, които не искат да постигнат нива на професионална подготвеност, така че пазарът на труда да ги разпознае като нужни и да е готов да плати живи пари за тях. Вместо такава напълно нормална логика. Народното събрание налага административно някакъв ерзац, който директно ще увеличи бъркането в джоба на предприемчивите и проспериращите

в България. Само че тези - предприемчивите, ефективните, квалифицираните и подготвените, които са инвестирали десетки хиляди левове в образование и експертиза, вече готвят нова вълна на изнасяне оттук. Тези неща - блага, стоки и услуги - са резултат от труда и усилията на други българи, които ги предлагат на пазара и са си скъсали задните части, за да ги произведат, да ги добият или да изкарат пари, с които да поемат риска да ги внесат отвън и да ги продадат тук. За циганите риск няма, както виждаме от сагата с берачите на боровинки - 170 000 лева живи, скъпи и все по-намаляващи реални пари отлетяха яко дим, за да покрият риска от личните решения на тези хора. Но нека продължа с абзаца от „Стратегията"- за да се сдобиеш с блага, стоки и услуги трябва само едно нещо - да имаш доходи, които си получил като възнаграждение за явяването си на пазара на труда, преборването в конкурентна битка с други, защото си убедил този, който ще ти плати, че си най-добрият, да си произвел нещо, да си го продал, да си си платил данъците (защото парите за глупавите решения на берачите на боровинки идват от данъците) и с това, което ти е останало имаш възможност да разполагаш както ти душа иска. Всичко друго е от Лукавия и води да страшни диспропорции, диктатури и в крайна сметка - несвобода. Така се случва, когато въведеш получаването на благостите от живота да става по административен път, а не чрез пазара -правено е, прави се тук-там по света и резултатът е все един и същ. Наскоро привърших четенето на една книга за историята и обичаите на циганите в Старозагорско. Изключително четиво, неполиткоректно, написано от една от изследователките в местния исторически музей (как не са я засекли от Българския хелзинкски комитет, че да я погнат да отговаря за „език на омразата"). Та там има уникални свидетелства, факти, данни и тези. Особено ми „хареса" една от любимите фрази на циганите в Старозагорско преди 9 септември.

Когато настъпвали кризисни времена циганите коментирали секналите подаяния на съселяните и съгражданите си, с които преживявали, с думите:

„Лоша работа, щом едни цигани не могат да изхранят"! Е, аз пък не искам да храня циганите - нито сега, нито в бъдеще.

Има в България един дебел, глупав, бял мъж с Хараланска фамилия, който го чух да казва наскоро: „Истината обаче е, че ромите са нашето бъдеще и от това как се отнасяме с тях зависи как ще живеем утре". Затова вероятно прекарва повечето си време във Великобритания или с Даниела Серданова, докато оглежда несполучливите си инвестиции в Ивайловградско.


в. Република




Гласувай:
3



1. анонимен - И аз не искам вече да ги храня. . .
02.08.2012 19:14
И аз не искам вече да ги храня...
цитирай
2. pin777 - 3 милиарда излиза на Българския данъкоплатец изхранването
02.08.2012 19:50
на циганския етнос на година. Това е за държавни помощи под различни видове.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: pin777
Категория: Други
Прочетен: 428122
Постинги: 235
Коментари: 469
Гласове: 1371
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031