Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2010 16:50 - Вече официално ще ни слухтят в интернет !
Автор: pin777 Категория: Други   
Прочетен: 574 Коментари: 1 Гласове:
0



На печелившите честито !

Както за всяко едно нещо - съобразиха се с мнението на хората ! 


Следенето в интернет вече законно
07.05.2010 14:03
Промените в закона влизат в сила, но трафични данни ще бъдат предоставяни само при разкриване и разследване на тежки и компютърни престъпления


МВР, ДАНС и специалните служби ще имат от понеделник законен достъп до данните в Интернет.

Това ще стане по силата на промените в Закона за електронните съобщения, които влизат в сила, съобщи БНР.

В закона специално бе записано, че трафични данни ще бъдат предоставяни на компетентните органи само при разкриване и разследване на тежки и компютърни престъпления.

Освен това достъпът до интернет-трафика ще става само с разрешение на съдия.

Председателят на Софийски районен съд Красимир Влахов коментира за БНР, че вероятно най-много искания ще бъдат отправени именно към ръководения от него съд. Затова работата там ще бъде поделена между председателя и трима наказателни съдии.
 


Влахов каза още, че съдиите ще се опитат да опровергаят възможните съмнения за злоупотреби и изтичане на информация чрез работата си.

"Законът за електронните съобщения работи вече в продължение на три години.

Досега такива разрешения са били давани, само че от председателите на окръжните съдилища. Практика по приложение на Закона вече е формирана, включително и практика за постановяване на отказа", каза ръководителят на Софийския районен съд и посочи, че ако искането не е мотивирано или ако съответните данни, които се искат, нямат връзка с конкретното престъпление, за чието разкриване става въпрос, може да бъде постановен отказ.

Асен Ненов от асоциация "Активни потребители" коментира за БНР, че притесненията му във връзка с прилагането на Закона за електронните съобщения са свързани с това, че правата на потребителите не са гарантирани.

"Следенето на всички и всичко не е най-подходящият метод за справяне, с който и да е проблем. Т.е. нарушаването на правата на всички граждани за сметка на опазването им и спасяването им от някаква имагинерна опасност, просто не е начинът. Същото нещо важи и за начина, по който се действа в САЩ", каза Ненов.

По отношение на интелектуалното пиратство той подчерта, че индустрията не трябва да обявява обикновените хора за престъпници, тъй като те са хора, които купуват продукцията й. Според него проблемът може да се реши с промяна на модела на бизнеса.

Източник: БНР


Тагове:   Официално,


Гласувай:
0



1. анонимен - Кажете ми,
09.05.2010 11:05
има ли закон, с който да не е злоупотребено. Пуснещ ли лисицата под одъра, ще те изгони от къщата.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: pin777
Категория: Други
Прочетен: 428157
Постинги: 235
Коментари: 469
Гласове: 1371
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031